Kaks nähtust interneti varasemast ajaloost (Nädal 2)

        Selle nädala postituses kirjeldan kahte erinevat internetis kasutusel olevat tehnoloogiat või nähtust, mis said alguse juba enne seda, kui internet sellisena, nagu teda täna tunneme, üldse loodi. 

        Esimene kahest nähtusest on GIF'id. Lühend GIF on lahtikirjutatuna ''Graphic Interchange Format'' ja see võeti kasutusele aastal 1987. Oma olemuselt on GIF pildivorming, mis võimaldab kuvada animatsioone, kuvades sarnaselt videodele palju erinevaid pilte väikse vahega. See on justkui vihik, kus lehti kiiresti keerates tekib illusioon liikuvast pildist. Erinevalt videodest aga ei hoia GIF failiformaat heli ning sellel on ka väiksem kaadrisagedus. Selle failiformaadi kasuks räägib aga see, et sisu on lossless (ei esine kvaliteedi kadu) ja failisuurus on sealjuures väike. Enamasti on GIF'id väga lühikesed, tihti kuni kümne sekundi pikkused, kuid need korduvad automaatselt, see tähendab, et kui GIF saab läbi, siis ei pea seda ise uuesti käivitama, vaid sisu kuvatakse otsast peale. Kuigi GIF- formaat on (interneti ajaskaalal) väga vana, ei ole see tänaseks mitte kuhugi kadunud. Vastupidi, selle populaarsus on viimastel aastatel tohutult kasvanud seoses nende implementeerimisega erinevatesse sotsiaalmeediaplatvormidesse ja võib öelda, et Internetiajastul on GIF'idel arvestatav roll popkultuuris. Vaid mõne vajutusega saavad kasutajad üksteisele saata tuhandeid erinevaid GIF'e, mille sisu varieerub koduloomade naljakatest juhtumistest erinevate reaktsioonide ja emotsioonideni. 


        Teise tehnoloogiana vaatlen nn ''Dial-Up'' internetiühendust, mis töötati välja 1979. aastal. Tehnoloogia seisnes selles, et interneti kasutamiseks oli vaja seadet nimega modem, millega sai telefoniliinide kaudu andmeid edastada ja seega interneti kasutada. Kuna kommunikatsioon internetiga käis läbi telefoniliinide, ei saanud interneti kasutamise ajal sooritada kõnesid oma lauatelefonilt, ega vastupidi. Kuna Dial-Up internetiühendus on aeglane, on selle populaarsus kahanenud üliväikseks, 2017. aastal kasutas seda vaid 0.3% ameeriklastest. Selle on turult tõrjunud tänapäevasem lairiba-tehnoloogia, mis ei vaja töötamiseks telefoniliine ning millega saadav ühendus on kümnetes kordades kiirem. 







Kasutatud allikad:

https://networkencyclopedia.com/wp-content/uploads/2019/10/dialup-line.gif
http://www.estpak.ee/~urmo/support/dialup.htm

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)