IT - Eetikakoodeks Harvardi ülikooli näitel (Nädal 15)

     Väga paljud ülemaailmse tuntusega ettevõtted, sealhulgas IT-ettevõtted ja ka ülikoolid, on mingis vormis sätestanud asutusesisese IT-eetikakoodeksi. Mitmetel juhtudel on see avalikult kättesaadav ja internetis loetav. Selle nädala blogipostituses analüüsin Harvardi ülikooli IT-eetikakoodeksit.

    Harvardi ülikooli IT-eetikakoodeks on sõnastatud selgelt ning arusaadavalt ja selle mõistetavusele aitab kaasa hea struktuur. Pärast lühikest loetelu olulisematest põhimõtetest järgnevad näited ametipositsioonide kaupa. On sätestatud, et kõik Harvardi ülikooli IT-töötajad peavad igal aastal allkirjastama dokumendi, mis sätestab, et nad on tutvunud ning kavatsevad järgida kõnealust eetikakoodeksit ning selle mitte järgimisega kaasnevad distsiplinaarmeetmed. Eetikakoodeksis on üliolulisele kohale seatud kasutaja andmete kaitse ja diskreetsus nendega ümber käimisel. 

    Tulles konkreetsete ametipositsioonide kohta käivate näidete juurde, on esmalt välja toodud tehnilise toe töötajad. Nende kohta on sõnastatud näiteks reegel, et nad ei tohi iial küsida kasutajatelt paroole ning ilma kliendi sellekohase juhiseta ei tohi avada kliendi e-maile. Võrguinseneridel on kõnealuse koodeksi järgi keelatud monitoorida võrgus liikuvat infot, välja arvatud hooldus- või diagnostilistel eesmärkidel. Süsteemiadministraatorid ei tohi avalikustada logifailides ja andmebaasides sisalduvaid andmeid rohkem kui on vaja selleks, et tõrkeid diagnoosida või lahendada.

    Minu hinnangul on Harvardi ülikooli IT-eetikakoodeks efektiivne ja täpselt nii põhjalik kui vaja. Selle ülesehitus muudab selle selgemalt arusaadavaks kui nii mõnegi teise ettevõtte eetikakoodeksi, mida olen lugenud. 














Kasutatud allikad:

https://content.techgig.com/thumb/msid-75120114,width-1200,height-900,resizemode-4/75120114.jpg

https://huit.harvard.edu/it-professional-code-conduct-protect-electronic-information

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)