Kolm tehnoloogialahendust kolmelt erinevalt aastakümnelt (Nädal 1)

     Arutlen selles postituses kolme videoedastustehnoloogia/videoedastusplatvormi üle. Nendeks on DVD, Blu-Ray ning voogedastusplatvormid.  Igaüks neist esindab ühte kümnendit, mil need kas leiutati või leidis aset nende võidukäik.

    Alates videokaamerate leiutamisest aastal 1910. aastatel on videod ja filmid olnud meelelahutusmaailma lahutamatu ja asendamatu osa. See on valdkond, mida mingis vormis tarbivad praegusel tehnoloogiaajastul peaaegu kõik maailma kodanikud. Mida aeg edasi, on, nagu iga tehnoloogia puhul, videote edastamise ja tarbimise efektiivsust ja võimalusi parandatud. Tänapäeval piisab vaid nutiseadmest ja internetiühendusest, et vaadata miljardeid tunde videosisu tuhandete videoedastusplatvormide vahendusel. Kuid selleks, et siiamaani jõuda, tuli inimkonnal läbi käia rada primitiivsemaid, kuid siiski maailmamuutvaid leiutisi, mis aitasid tuua videomaterjali koju kätte suurele hulgale tarbijatest.



    Esimene videoedastustehnoloogia, mida käsitlen, on DVD-plaadid. 
 DVD, ehk Digital Video Disc töötati välja 1993. aastal ja ilmusid esmalt müügile Jaapanis 1996. aastal. DVD on oma olemuselt ringikujule plaat, mille keskel on auk. DVD lugemiseks ja kirjutamiseks kasutatakse  780nm lainepikkusega punast laserit. Kirjutamise käigus tehakse plaadile sooned, millele laserit kuvades saab DVD-mängija (lugeja) sisendi vastavalt sellele, kas mingi teatud koht soones peegeldab talle laserit tagasi või ei. Kahepoolsed kahekihilised DVD-d suudavad hoida kuni 17.8 GB andmeid. Kahepoolsus tähendab siinkohal seda, et DVD plaati võib lugejale esitada mõlemat pidi, ja kahekihilisus seda, et lugeja suudab lugeda andmeid nii pealmiselt kihilt kui ka selle aluselt kihilt. Seda tänu sellele, et pealmine kiht on poolläbipaistev ja laserkiired suudavad sellest läbi tungida.


Teise tehnoloogiana vaatlen Blu-ray kettaid. Selle tehnoloogia lõi aastal 2006 tuntud elektroonika-ja arvutitootjatest koosnev ühendus nimega BDA (Blu-ray Disc Association). See tõrjus üsna kiirelt turult DVD-kettad, seda peamiselt oma suurema andmemahutavuse tõttu. Meenutame, et DVD-de lugemiseks kasutati 780nm lainepikkusega punast laserit. Blu-ray ketaste lugemiseks on vaja aga sinist (sellest ka nimi Blu-ray) laserit lainepikkusega 405mm. Väiksem laseri lainepikkus võimaldab kettale salvestada rohkem andmeid, mis omakorda lubab Blu-ray ketastel hoida HD-kvaliteediga filme ja videosid. See polnud DVD-de puhul võimalik. Blu-ray kettad mahutavad kuni 50GB andmeid.



Kolmandaks väärivad äramainimist voogedastusplatvormid. Tehnoloogia arenguga paistab paratamatult kaasas käivat füüsilistelt andmekandjatelt virtuaalsetele üleminek. See on selgelt mõistetav- kui keegi toodab näiteks filmi ja tahab sellega jõuda paljude potentsiaalsete vaatajateni, ei soovi ta maksta üüratuid summasid DVD- või Blu-ray plaatide tootjatele et need ta filmi suures koguses tiražeeriks. Palju lihtsam, käepärasem  ja odavam on tänapäevaseid võimalusi kasutades paisata oma looming mõnele voogedastusplatvormile, näiteks Netflixi. Selline tendents ei kehti ainult videomaterjali puhul. Seda näeme ka arvutimängude (Steam jt keskkonnad vs füüsilised plaadid), muusika (Spotify, Youtube vs CD-d või vinüülplaadid) ja lugematu arvu teiste valdkondade juures.

Kasutatud allikad:



Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)