A Constructive Proposal For Copyright Reform (Nädal 6)

     "The Case For Copyright Reform" on 2012. aastal ilmunud raamat, mille on kirjutanud Rootsi Piraadipartei loojad Rick Falkvinge ja Christian Engström. Nende loodud Piraadipartei eesmärk on reformida autoriõiguseid ja patenti puudutavaid seadusi vabamateks. Samast ideoloogiast on sündinud ka  kõnealune raamat. Selles blogipostituses annan oma hinnangu mõnele
teose teises peatükis "
A Constructive Proposal For Copyright Reform" tehtavatele ettepanekutele ja analüüsin neid.

    Peatüki teises alapunktis "Free Non-Commercial Sharing" on autorid kirjutanud, et mittetulunduslikul eesmärgil  kahe inimese vaheline failide jagamine ei peaks olema reguleeritud autoriõigustega. Autoriõigused peaksid nende meelest mängu tulema vaid siis, kui vähemalt ühe osapoole eesmärk on teenida selle failijagamise pealt tulu. Siinkohal esitaksin vastuargumendi. Võtame näiteks muusika tasuta allatõmbamise internetist alternatiivina muusika kuulamisele mõnelt tasuliselt platvormilt nagu Spotify Premium. Kui kasutada tasulist rakendust, läheb osa tulust ka originaalautorile. Seda ei juhtu aga siis, kui inimesed lihtsalt tõmbavad tasuta muusikat alla. Leian, et see pole õiglane autori suhtes, kes soovib oma loomingu pealt tulu teenida. See olukord laieneb muusikalt ka muule intellektuaalomandile nagu filmid, teadustööd jpm.

    Kolmas alapunkt "20 Years of Commercial Monopoly" käsitleb autoriõiguste kestust. Praegu (ja ka raamatu kirjutamise ajal) on see 70 aastat pärast autori surma. Raamatus pakuvad autorid välja, et see võiks olla hoopis 20 aastat pärast loomingu avalikustamist. Isiklikult ei nõustu ma sellega ja arvan et 70 aastat pärast autori surma on sobiv kestus autoriõigustele. Kui autoriõigused kestaks vaid 20 aastat pärast loomingu avalikustamist, võtaks see paljudelt autoritelt ära motivatsiooni loomingut luua, sest nad teavad, et nad kaotavad oma autoriõigused juba 20 aasta pärast.

    Järgmine punkt "Registration After 5 Years" paneb ette, et autor peaks 5 aastat pärast oma loomingu välja andmist eraldi registreerima oma soovi autoriõigustega jätkata. Siinkohal tekib mul küsimus, et mis saab siis, kui autor sureb enne 5 aasta möödumist? Kas autoriõigused kestaksidki siis ainult 5 aastat? Arvan, et selline registreerimine oleks ebamõistlik ja ebavajalik ning selle asemel võiksid autoriõigused vaikimisi kesta mingi kindla aja, nii nagu praegu.


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)