Copyleft litsentsid (Nädal 7)

    Termin ''Copyleft'' põhineb sõnamängul terminist ''Copyright'' ja on põhimõtteliselt vastand klassikalisele käsitlusele autoriõigusest. See on loodud, et tagada vaba tarkvara levik ja selle põhimõte on see, et vabadus materjali levitada ja kasutada peab säilima ka originaalloomingu põhjal tehtud loomingu suhtes. 


Toon välja enamlevinud copyleft litsentsid:

Tarkvara jaoks:

LGPL- GNU Lesser General Public Licence (Nõrk)

GPL- GNU General Public Licence (Tugev)

AGPL- GNU Affero General Public Licence (Väga tugev)

Muu materjali jaoks:

FDL- GNU Free Documentation Licence


Tarkvaralitsentsid

    Nagu võib näha, eristatakse copyleft litsentse nende ''tugevuse'' järgi. See tähendab põhimõtteliselt seda, kui ranged ja ''nõudlikud'' need on. Vaatleme näiteks esimest ja kõige nõrgemat- LGPL'i. Tema ''nõrkus'' väljendub selles, et ta ei nõua kõikide esialgse intellektuaalvara põhjal loodud elementide koondamist sama litsentsi alla, mille alla see esialgne looming kuulub. Näiteks kasutades kellegi kirjutatud LGPL'ga litsenseeritud koodi enda koodi loomiseks, võin ma seda enda loodud koodi kasutada mingi muu intellektuaalvara (näiteks mingi rakenduse) osana, ka juhul, kui see intellektuaalvara on kontrollitud mingi teise litsentsi poolt kui LGPL. Üks tuntumaid näiteid selle litsentsiga litsentseeritud tarkvarast on Mozilla Firefox.

    Tugevuse skaalal järgmine on GPL, mis liigitub ''tugevate'' copyleft litsentside alla. Selle põhiline erinevus eelmainitud LGPL'ist on see, et kõik esialgse intellektuaalvara põhjal loodud elemendid peavad kuuluma sama litsentsi alla, mille alla kuulub ka esialgne looming. GPL'i kasutavad näiteks sellised tarkvarad Adblock ja Git. GPL'ist veel tugevam litsents on AGPL, mis erineb GPL'ist selle poolest, et veebipõhise tarkvara puhul GPL ei kehti, AGPL aga küll. Seega peab AGPL'iga kaetud tarkvara muutmisel ja arendamisel avalikustama ka lähtekoodi. Näide AGPL'iga litsentseeritud tarkvarast on Tor2web, mille abil saab tumeveebile ligi Tor veebilehitseja asemel standardveebilehitsejate kaudu.

Muu materjali litsentsid

    FDL on litsents, mis on vaste GPL litsentsile, aga see on kasutatav avatud sisu, mitte tarkvara puhul. See on mõeldud selleks, et tagada kopeerimis- ja levitamisvabadus erinevatele tavamaterjalidele, nagu kasutusjuhendid, õpikud, dokumentatsioon jpm. Sealjuures ei oma tähtsust litsentsialuse teose teema. FDL'iga litsenseeritud materjali võib kasutada ärilisel eesmärgil. Suurim FDL litsentsiga projekt on Vikipeedia.





 








Kasutatud allikad:

https://levelup.gitconnected.com/understanding-open-source-license-types-5a577c4a09d5   

https://et.wikipedia.org/wiki/Copyleft#/media/Fail:Copyleft.svg

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Software_using_the_GPL_license

https://opensource.org/faq#copyleft

http://gnu.ist.utl.pt/licenses/


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)