Kaks tuntud IT-juhti (Nädal 9)

         Juhtivatel kohtadel tegutsevatele inimestele, nii infotehnoloogias kui muudes valdkondades, omistatakse tihtipeale rolle sõltuvalt nende juhi-ja isikuomadustest. Need võivad olla näiteks suhtleja, juhendaja, õpetaja jpt. Selle nädala ajaveebiartiklis analüüsin kahte IT-juhti, ühte Eestist ja ühte välismaalt, ning toon välja, millise juhikategooria alla nad võiks liigituda.

    

    Esmalt vaatlen üht Eesti IT-juhti, Jan Aasa't, kes valiti 2019. aastal Eesti mõjukaimaks IT-juhiks. Ta töötab klaasiettevõtte Saint-Gobain Glass Estonia IT-teenuskeskuse juhina. Tema meelest on IT-juhi roll tänapäeval muutunud ärikesksemaks ja seega peab juht suutma orienteeruda lisaks infotehnoloogiaga seotud küsimustes ka selliste probleemide lahendamisel nagu näiteks tarneahelad ja tööstuslikud protsessid. Kuna selline mitmekülgsus nõuab head suhtlusoskust, siis juhitüüpidest liigitukski Jan Aasa minu hinnangul kategooriasse "suhtleja". Oma intervjuus portaaliga IT-Uudised rõhutab ta korduvalt ka meeskonnatöö ja -kommunikatsiooni tähtsust.



        Teiseks analüüsitavaks on üks kõige tuntumaid IT-juhte läbi aegade, firma Microsoft üks asutajatest, Bill Gates. Teda on korduvalt hinnatud maailma rikkaimaks inimeseks ning vähe on inimesi, kes pole Microsofti tooteid kasutanud. Kindlasti on üks element sellise astronoomilise edukuse juures teatud juhiomadused, mis on aidanud Gates'il Microsofti heal kursil hoida. Kuna Bill Gates on ajaloos näidanud end mitmekülgse juhina, on raske täpselt määratleda, millise kategooria alla ta võiks kuuluda. Ent minu meelest sobiksid tema kirjeldamiseks kõige paremini näiteks tüübid "mentor" ja "arengumootor". Mentor sellepärast, et temaga koos või tema alluvuses töötanud inimesed on teda kirjeldanud kui inimest, kes loob endale autoriteedi oma teadmishimu ning teiste innustamisega. Arengumootori kategooria alla liigitub Gates oma innovatiivsete ideede tõttu, ilma milleta ei oleks tehnoloogia seal, kus ta täna on.


Kasutatud allikad:

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)