"Proff" VS "Käsitööline" (Nädal 8)

       Selle nädala blogipostituses arutlen, milline omadus võiks kõige rohkem eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest" ehk amatöörist. See teema on midagi, mille üle olen ka varasemalt pead murdnud, sest kes meist ei tahaks mõnel alal "proff" olla, olgu see siis mõni spordiala või näiteks infotehnoloogia. 

        Esiteks leian, et kuna arutelu on terminoloogiline, siis sõltuvadki vastused sellest, kuidas arutleja neid termineid tunnetab, mõistab ja defineerib. Olen kuulnud, et selleks, et mingis asjas meistriks saada, peab pühendama sellele keskmiselt 10 000 tundi mõtestatud harjutamist. See võiks ka olla üks omadus, mis eristab proffi amatöörist. (Kümned) tuhanded tunnid kogemust mingi asja harjutamisel annavad keskmisele inimesele eelise teise tavainimese ees, kes näiteks pole üldse seda harjutanud või on harjutanud palju vähem. Ehk siis selle definitsiooni järgi võiks teatud kogemuse ja harjutamise lävendist öelda inimese kohta "proff", eeldusel et ta on selle harjutamise tulemusena omandanud eeldataval (suurel) hulgal ja (kõrgel) tasemel oskuseid.

        See aga tõstatab küsimuse- kui keegi, kes on äärmiselt andekas ja saavutab eelmainitud taseme juba näiteks saja või isegi kümne tunni harjutamise järel, kas tema siis ei olekski selle definitsiooni järgi proff? Minu meelest ei oleks. Ja sellepärast ei pea ma seda definitsiooni ainuõigeks. Lisaks on see määratlus ka liiga subjektiivne. Keegi peaks olema sätestanud sellise oskuste piiri, millest alates võiks inimest profiks pidada, sest kõik harjutajad ei saavuta ka
10 000 harjutustunni tulemusena samaväärset taset. 

        Parema definitsiooni saab minu meelest siis, kui muuhulgas kasutada ingliskeelset sõna "Professional", mida võib tõlkida kui "Elukutseline". See sõna viitab sellele, et see, kelle kohta seda kasutatakse, teenib oma tehtu eest elatist. Sealjuures ei mängi üldse rolli selle inimese oskuste või kogemuste tase, kui teenib raha, siis ongi juba professional. Leian, et selleks, et eristada proffi käsitöölisest, peaks olema esiteks täidetud see tingimus, et proff teenib või on teeninud oma valdkonnas raha. Teiseks peaks profil olema mingisugune oskuste pagas, mille omandamiseks peab sihipäraselt töötama ja õppima ja mis selgelt eristab teda sama valdkonna alg-või kesktaseme harrastajatest.











Kasutatud allikad:


Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)