Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)

     "Kuidas saada häkkeriks" ("How to Become a Hacker") on 2001. aastal avaldatud dokument, mille on kirjutanud Eric Steven Raymond ja eesti keelde tõlkinud Kaido Kikkas. Oma olemuselt on see dokument, mis annab lugejale nimekirja soovitusi selle kohta, mida peaks tegema, et saada häkkeriks.

    Esmalt sooviksin välja tuua ühe aspekti selle dokumendi juures mis mulle eriti positiivselt silma jäi- kirjutise struktuur on meeldiv ja loogiline. Autor alustab, tuues välja häkkeri definitsiooni ja häkkerliku suhtumise põhimõtted, seejärel loetleb häkkerile vajalikke oskusi ning viimaks mainib ka häkkerikultuuri olulisemaid põhimõtteid ja elemente. Kasulik lugemine oli dokumendi alguses teemaks tulnud häkkeri definitsioon ja sealjuures sellekohaste levinud eksiarvamuste kummutamine. Autor tõi välja vahe häkkerite ja kräkkerite vahel ja see erinevus on midagi, millest laiem avalikkus võiks teadlikum olla.

    Leian, et dokumendi teises osas "Häkkerlik suhtumine" välja toodud punktid on tabavad ja on midagi, mille kasulikkus ei piirdu ainult häkkerivaldkonnaga, vaid neid tuleks tõeks pidada ka teistel elualadel. Probleemide lahendamise efektiivsuse põhimõtete rakendamisest ja töökuse ning korrektse suhtumise laialdasemast väärtustamisest, mida autor häkkerliku suhtumise all välja toob, sünniks palju kasu ühiskonnale mujalgi, kui vaid häkkimises. 

    Järgmises punktis "Häkkeri põhioskused" on autori meelest vajaminevad oskused sõnastatud piisava põhjalikkusega ning antakse hea ülevaade sellest, mida üks häkker peaks oskama, või mida peaks huviline õppima, et häkkeriks saada. Soovitused tunduvad mõistlikud ja tekib mulje, et autor tõesti teab, millest kirjutab. Sellele järgnev punkt kannab pealkirja "Staatus häkkerikultuuris" ning Raymond on välja toonud soovitused, mida peaks järgima iga häkker, kelle eesmärk on hoida häkkerikultuuri head mainet ning panustada häkkerikogukonda.





Kasutatud allikad:

  • Raymond, Eric Steven. How To Become A Hacker, 2001.

Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)