Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale (Nädal 3)

     Uue meedia liigid, näiteks sotsiaalmeedia, blogid ja kõiksugu muud digitaalsed meediakanalid, on tugevalt mõjutanud traditsioonilist meediat ja selle tarbimist. Nagu igal mündil, on ka sellel kaks poolt. Uue meedia pealetungil on nii äärmiselt kasulikke kui ka ühiskonnale tervikuna kahjulikult mõjuvaid tagajärgi. Selle nädala blogipostituses analüüsin kaasaegsete meedialiikide mõjusid klassikalistele kommunikatsioonivormidele.

    Esiteks on uue meedia, eeskätt sotsiaalmeedia, populaarsuse suurenemise üks positiivsemaid efekte informatsiooni liikumise kiirus. Kui heidame pilgu ajas tagasi ajakirjanduse algusaegadesse, või isegi nii hiljutisse aega nagu üheksakümnendad, näeme, et selleks, et mitmed uudised avalikkuseni jõuaks, tuli oodata, kuni trükitakse järgmise päeva ajalehed või kuni tulevad eetrisse õhtused raadio- või teleuudised.  Tänapäeval ruttavad inimesed tihti esimese asjana sotsiaalmeediasse, näiteks Facebooki, sündmustest kuulutama. See ei kehti mitte ainult üksikisikute kohta, vaid ka terved uudisteportaalid on oma haaret laiendanud koduveebilehelt kaugemale erinevatesse sotsiaalmeediakanalitesse. Informatsiooni liikumine on operatiivsem kui iial varem ja selle eest võime tänada uut meediat.

    Sellise enneolematu kiirusega liikuv teave kannab endas ka ohtu levitada valeuudiseid. Kui traditsioonilise meedia kanalitelt väljuv info läbib (vähemalt enamasti) põhjaliku kontrolli ja väga harva juhtub, et valesid väiteid leheveergudele paisatakse, siis sotsiaalmeedias pole sisul peaaegu mingit järelevalvet. Ükskõik kes võib teha täiesti absurdse väite, millel puudub tõepõhi, ning kui tal on internetis piisavalt kõlapinda (näiteks Facebooki sõpru), võib see väärinfo kiirelt levida. Mäletan, kuidas 2020. aasta kevadel Covid-puhangu ajal ringles internetis hoiatus, et Harjumaa pannakse lukku, eesmärgiga viiruse levikut peatada. Tegu oli täiesti alusetu väitega, kuid ometi jõudis see tuhandete eestlasteni ja tekitas neis paanikat.


Lõpetuseks väike utreeritud näide selle kohta, kuidas igaüks saab luua ja levitada uudiseid, millel puudub alus :-)


















   Kasutatud allikad: https://breakyourownnews.com/
Oma pea 




                                                                                                                                                                           



Comments

Popular posts from this blog

Tarkvaraarendus - ning ärimudelid (Nädal 11)

Netiketi 10 käsku (Nädal 5)

Arvustus: "Kuidas saada häkkeriks" (Nädal 10)